Kanzakite.com

  /  kajter zacetnik   /  NASVETI PRI NAKUPU PRVE OPREME ZA KAJTANJE

NASVETI PRI NAKUPU PRVE OPREME ZA KAJTANJE

Po končanem tečaju je naslednji korak nakup lastne opreme za kajtanje, kar predstavlja velik korak, saj se moramo predvsem odločiti za pravo opremo, ki nam bo dobro služila in omogočila dober napredek. Ta priročnik naj vam pomaga, da se izognete nekaterim napakam pri nakupu vaše prve opreme za  kajtanje in vam pomaga pri odločitvi, kaj je za vas najbolj primerno.

Obstaja veliko različnih blagovnih znamk opreme za kajtanje. Nekatere so dražje, druge bolj dostopne in vse so dobre na svoj način. Ne obstaja samo en pravi model, ki bi ustrezal vsem, vendar je predvsem odvisno od vašega  osvojenega znanja, telesnih mer in lokacij , kjer boste največ kajtali. Čeprav je poslušanje bolj izkušenih kajtarjev o njihovih priporočilih vsekakor koristno, je pomembno, da najdete kajt, desko in trapez (pas), ki vam bo ustrezal. Na koncu boste s to opremo preživeli veliko ur na vodi in le če bo prava, se boste domov vračali z nasmehom na obrazu. Nakup celotnega kompleta je kar precejšna naložba, zato si resnično želite biti prepričani, da boste kupili prav.

Tukaj je seznam glavnih stvari, ki jih boste potrebovali:

 • kajt
 • kontrolna palica (bar)
 • deska
 • vezi (strapi in padi)
 • trapez
 • neopren
 • pumpa

TRAPEZ

Ko kupujete lastno opremo, začnite z nakupom trapeza, ki vam resnično ustreza. Tudi če želite kupiti samo en kos opreme in si ostalo še naprej izposojati, vam priporočamo, da kupite svoj trapez. Če imate možnost, si ga izposodite pri prijatelju in ga probajte tudi na vodi, drugače pa izberite tistega, ki se vam najbolj prilega okoli pasu. Ker trapezi niso predragi, je vedno mogoče pozneje kupiti drugega, če menite, da imate težave ali bolečine pri kajtanju.

Začetnikom od kajt programa pri znamki Ion, največkrat priporočamo izbiro modela Apex 8, ki je ravno prave trdote in oblike, da največkrat ustreza večini kajterjev z freeride stilom vožnje.

IZBIRA PRAVEGA MODELA IN VELIKOSTI KAJTA

Pri izbiri velikosti kajta pomislite, kje boste največ kajtali in kakšne so vetrovne razmere na tem mestu. Od tega je tudi odvisno, koliko kajtov boste potrebovali. Ponavadi potrebujemo za kajtanje v vseh razmerah 2 kajta. Največkrat se odločimo za enega manjšega, za močnejše vetrove in enega večjega, za bolj šibke vetrove. Kakšno velikost bomo izbrali je predvsem odvisno od naše teže, nekoliko pa tudi od našega znanja. Boljša kot je naša tehnika, nekoliko manjše kajte lahko uporabljamo. Velikost kajtov merimo v kvadratnih metrih.

Okvirno lahko določimo glavne skupine:

 • Od 50 do 60 kg, manjši kajt 7m in večji 10m
 • Od 60 do 70kg,  manjši kajt 8m in večji 11m
 • Od 70 do 85kg,  manjši kajt 9m in večji 12m
 • Od 85 do 100kg, manjši kajt 10m in večji 13m

Oblika kajta je naslednji dejavnik na podlagi katerega se odločamo za nakup. Lahko jih razdelimo v tri osnovne skupine. Najbolj primerne so “bow” in delta “ oblike. C oblike niso primerne, saj so namenjene boljšim kajterjem za izvajanje predvsem specifičnih trikov, bolj v slogu wakeboardinga, ko se med vožnjo od kajta odpnemo in kontrolno palico (bar) držimo v rokah. Velikokrat začetniki naredijo napako in se odločijo za nakup prav te oblike, saj so na trgu rabljene opreme ponavadi cenejši, vendar ne bodo dobro opravljali svoje naloge. Te kajte proizvajalci ponavadi oglašujejo kot freestyle model. Kot začetniki morate gledati, da kajt spada v kategorijo freeride, kamor uvrščamo bow in delta modele.

Pri Duotone kiteboarding je najbolj primeren začetniški kite, ki bo zadovoljil tudi bolj zahtevne uporabnike model Evo.

KONTROLNA PALICA (BAR)

Priporočamo, da vedno kupite bar iste znamke, kot boste kupili kajt, saj imajo različne znamke lahko drugačne sisteme za pripenjanje bara na kajt in lahko, da med seboj ne bodo kompatibilni. Razlikujejo pa se lahko tudi po razporeditvi srednjih vrvi, kar lahko na koncu vpliva na obliko kajta in njegovo delovanje. Najboljše je vse imeti od ene znamke in tako lahko en bar uporabljate za oba kajta. Ne priporočamo nakupa bara s 5 vrvmi, ki jih včasih oglašujejo kot varnostno bolj zanesljive, vendar lahko dodatna 5 vrvica v praksi povzroča več problemov.

DESKA (KITEBOARD)

Pri izbiri deske za kajtanje je najbolj pomembna velikost in širina deske, ki je predvsem odvisna od naše teže, višine, znanja in moči vetra v katerem bomo kajtali. Normalne velikosti desk so nekje od 125cm do 150cm, medtem ko je širina že avtomatično sorazmerno prilagojena. V tečaju kajtanja se ponavadi uporablja nekoliko večje deske, ki nudijo več plovnosti in tako pomagajo tečajniku, da hitreje zaglisira po vodi, zato za prvo desko priporočamo nekoliko daljšo, kasneje, ko je znanje že na višjem nivoju, pa se izbere primerno “normalno” dolžino. Deske, ki se uporabljajo v šoli kajtanja so največkrat dolžine od 140-165cm.

Okvirne dolžine desk:

 • Od 50-55kg, 128-130cm
 • Od 55-60kg  130-132cm
 • Od 60-65kg  132-134cm
 • 0d 65-70kg   134-136cm
 • Od 70-75kg  136-138cm
 • Od 75-80kg  138-140cm
 • Od 80-85kg  140-142cm
 • Od 85-90kg  142-144cm
 • Od 90-95kg  144-146cm
 • Od 95+          146cm+

Kot že omenjeno, lahko začetnik kupi 5-7cm daljšo desko, ko pa bo znanje kajtanja že dobro, se lahko desko uporablja še za dneve ko veter ne bo tako močan.

OBLIKA DESKE

Pri nakupu deske moramo biti pozorni tudi na obliko, trdoto in ukrivljenost deske.  Deske za začetnike, so nekoliko bolj zaobljene oblike in se lepše in mehkeje peljejo po vodi, napram tistim, ki so namenjene za visoke skoke in so bolj pravokotne oblike. Začetniške deske so tudi mehkejše in so nekoliko ukrivljene, medtem ko so napredne deske bolj ravne in trde. Pa da se nebi preveč spuščali v detajle, lahko rečemo, da je treba izbrati desko, katero proizvajalci ponavadi označujejo kot allround ali freeride, medtem ko so deske za napredne kajterje, ki želijo izvajati visoke skoke in wakeboard trike označene kot freestyle deske.

Od proizvajalca Duotone kiteboarding lahko začetnikom kot osnovni in cenovno najbolj dostopen  model priporočamo desko  Gonzales in kot nekoliko bolj napredno ki bo primerna tudi, ko bo nivo kajtanja že boljši model Jamie.

VEZI

Vezi so pomemben element, ki kajterja povezujejo z desko in tudi od njih bo odvisno, kakšen bo vaš dan na vodi. Pomembno je, da se prilegajo in dobro stisnejo stopalo, da noge ostanejo na deski. Sestavljene so iz podloge (pad) in paščka (strap) preko narta stopala. Sodobne vezi imajo veliko možnosti nastavitev s katerimi jih lahko prilagodimo naši obliki stopala. Nikakor pa ne priporočamo začetnikom izbire “bootsev”, ki so podobni čevljem za wakeboarding ali snowboarding, saj je pomembno, da ob večjih silah noga pade ven iz vezi in tako preprečimo morebitne poškodbe.

Z zgoraj podanimi napotki, smo vam skušali olajšati odločitve pri nakupu prve kajt opreme, za več informacij pa se lahko obrnete tudi na naše inštruktorje in skupaj bomo našli pravo opremo za vas. Pišite nam na info@kanza.si ali nas kar pokličite na 031333895.