Kanzakite.com

  /  kajter zacetnik   /  KAKO POTEKA TEČAJ KAJTANJA IN KAJ SE JE POTREBNO NAUČITI

KAKO POTEKA TEČAJ KAJTANJA IN KAJ SE JE POTREBNO NAUČITI

Šola kajtanja Kanza deluje že več kot 10 let, v katerih smo izoblikovali metode učenja s katerimi smo v kajt svet spravili že veliko tečajnikov, ki danes uživajo v tem super športu. Temelje naših metod učenja smo tudi mi postavili na izobraževanjih mednarodne kajt organizacije IKO (Internetional kiteboarding organization), kjer smo pridobili licence za poučevanje, nekaj splošnega znanja o športu in poučevanju, pa smo pridobili na fakulteti za šport, saj se je kar nekaj naših učiteljev tam izšolalo za profesorje športne vzgoje.

 

Tečaj kajtanja lahko razdelimo v tri glavne sklope, znotraj katerih imamo vaje s katerimi postopoma pridemo od popolnega začetka, do željenega cilja, da tečajniki samostojno in varno zvozijo svoje prve vožnje in veselo preživljajo dneve na vodi. Normalno za uspešno izvedbo potrebujemo 10 ur, kolikor tudi traja naš naš začetni tečaj kajtanja.

 

PRVI SKLOP

(teorija kajtanja, varnostne vaje, osnovno vodenje in hoja s kajtom)

 

Vsak tečaj se najprej začne z nekaj teorije na plaži, kjer se spoznamo z osnovno logiko kajtanja, tako da tečajnik dobi neko sliko, kaj vse se je potrebno naučiti, da dosežemo željeni cilj. Razložimo potrebne informacije o vetrovnem oknu. To je območje kjer lahko vozimo kajt, ki ima tri različno močne cone, ter levo in desno stran. Ko se s tem seznanimo, objasnimo še kako iz njega potegnemo primerno moč, ki jo kasneje uporabimo za štart in premikanje, na začetku predvsem levo in desno, kasneje pa še v več različnih smeri. Nato sledijo vaje iz varnosti, kjer se spoznamo s sistemi, s katerimi smo pripeti na kajt in kako se lahko na hitro odpnemo, v primeru kadar je to potrebno. Na te točki smo pripravljeni za prvo vodenje kajta. Z inštuktorjem se odpravimo na primerno varno mesto na plaži ali pa v nizki vodi, kjer lahko še normalno stojimo. Sledi demonstracija inštruktorja, kako se vodi kajt še v praksi. V naslednjem koraku se kajt pripne na učenca in sledi  prvo vodenje s pomočo inštruktorja. To naredimo tako, da imata na baru (kontrolna palica) roke oba, tako inštruktor kot učenec. Kajt vodi inštruktor, učenec pa ima roke samo položene na baru, tako, da začuti kaj počne inštruktor in tako pridobiva prve občutke. Sprva se začne voditi kajt po nevtralni coni, kjer kajt ne proizvaja večje moči in predvsem samo leti v vetrovnem oknu. Postopoma tudi učenec začuti, na kakšen način se vodi kajt, inštruktor pa počasi vse bolj umika svoje roke in vodenje prepušča učencu, še zmeraj pa je pripravljen, da v vsaki situaciji priskoči na pomoč in popravi morebitne napake vodenja. Ko je znanje primerno, pa povsem umakne roke in stoji ob strani, ter učenca drži za trapez. Sprva se naučimo vodenja po nevtralni coni na levi in desni strani vetrovnega okna z dvema rokama, naslednji korak pa je še vodenje z eno roko. Ko je vodenje primerno, se naučimo še hoje s kajtom. Naučimo se hoditi levo in desno, ter naprej in nazaj. Nalsednji korak je vodenje na način, da kajt začne proizvajati nekoliko več moči, katero bomo kasneje uporabljali za speljevanje in pospeševanje med vožnjo. Ko nam gre osnovno vodenje primerno od rok, sledi še nekaj ponovitev, da pridobljeno znanje utrdimo. S tem se prvi sklop vaj zaključuje in postopoma se premaknemo v globjo vodo, kjer se začnemo prvič vleči s kajtom.

Osnovno vodenje kajta (Neretva)

 

DRUGI SKLOP

(vlečenje s kajtom po vodi v ležečem položaju)

 

V prvem sklopu tečaja smo se naučili vodenja kajta v stoječem položaju, v drugem sklopu pa se naučimo vodenja in vlečenja s kajtom v ležečem položaju v globji vodi. Te vaje imenujemo tudi bodydrag. Potrebno se je naučiti vleči v levo in desno smer, ter naprej s smerjo vetra in nekoliko nazaj proti vetru. Z omenjenimi vajami se prilagodimo na kajt in globjo vodo, da dobimo občutek za gibanje s kajtom v vodi. Z omenjenimi vajami se naučimo tudi kako se v globoki vodi vrnemo nazaj do deske, v primeru, da jo med kajtanjem izgubimo, postopoma pa začnemo s kajtom proizvajati še več moči, saj je okolje zelo varno in na ta način izgubimo morebiten strah pred kajtom in njegovo potencialno močjo. Prav tako kot osnovno vodenje, se je tudi bodydrag potrebno naučiti z obema roka in samo z eno roko, saj imamo tako drugo roko prosto, da lahko postorimo še ostale potrebne stvari (kasneje deska). Ponavadi nam ta del ne vzame toliko časa, predvsem pa je odvisno kako dobro smo se naučili vodenja v prvem sklopu. Bolj kot nas kajt posluša, lažje nam je v globoki vodi in bolj se zabavamo ter hitreje napredujemo. Ko se v omenjenem okolju dobro počutimo, smo pripravljeni za naslednji korak.

Bodydrag z eno roko (Neretva)

 

TRETJI SKLOP

(kajt deska, prilagoditvene vaje, prvi štarti in vožnja v levo ter desno)

 

V zadnjem delu dodamo še desko. Najprej ponovimo bodygrad in se ga naučimo še z desko. Bodydrag z desko uporabljamo ponavadi na samem začetku, ko gremo v vodo in se z njim odaljimo od obale na varno mesto, kjer je voda dovolj globoka, da lahko varno štartamo. V naslednjem koraku si prvič nataknemo še desko. Vsedemo se v vodo, kajt imamo na vrhu vetrovnega okna in kolena pokrčena, ter desko pred nami, glede na smer vetra in gibanje. V sedečem položaju se naučimo vleči nekoliko v levo in desno ter med tem poskušamo ohranjati položaj, da nas ne obrača v vse smeri. Ko smo stabilni postopoma s kajtom začnemo dodajati še nekoliko več moči in ko vidimo, da to počnemo kontrolirano, se odločimo še za prve poizkuse vodnega štarta. V sedečem položaju s kajtom naredimo zaveslaj, po levi ali desni strani vetovnega okna. Odvisno od tega v katero smer želimo voziti. Ko je zavesljaj primerno velik, se s pomočjo moči kajta s telesom dvignemo na desko in poizkusimo na deski vzpostaviti ravnotežni položaj in se odpeljati prve metre. Za ustavljanje, pa se preprosto iz stoječega položaja zopet pokrčimo in vsedemo nazaj v vodo.

Pozicija pred štartom (Neretva)

 

Na koncu sledi še čim več ponovitev, da se pridobljeno znanje čim bolj utrdi in pridobi čim več samostonjosti. Kako hitro se napreduje čez posamezne sklope vaj je predvsem odvisno od učenca. Več športnega predznanja, ki ga imamo že od prej, lažje se je učiti vsakega novega športa in tako je tudi pri kajtanju. Nekateri športno bolj nadarjeni, so na koncu tečaja že povsem samostojni in pripravljeni za uživanje na vodi, kakšen učenen pa potrebuje še kakšno dodatno uro, da se znanje še nekoliko nadrgadi, preden je pripravljen za samostojno kajtanje. V vsakem primeru, pa je potrebno po tečaju še nabirati izkušnje, s katerimi postopoma obvladujemo vse situacije, ki se nam pri tako pestrem športu lahko med kajtanjem zgodijo. Prav zato pa je ta šport tako zanimiv, saj bi lahko rekli, da razmere skoraj nikoli niso iste. Včasih imamo močan veter, včasih bolj šibak, mirno vodo, valovito, do pravih velikih valov, različne lokacije doma in po svetu, tako da bi lahko rekli, da se tudi kasneje, ko že dobro kajtamo še vedno učimo in postajamo boljši in vsestranski kajterji. Vse naše tečaje kajtanja izvajamo na primerno izbranih lokacijah doma in po svetu, da nudimo našim učencem čim boljše šolske pogoje.

 

Vožnja (Neretva)