Neretva

Neretva je najbolj znano kajtersko središče na Hrvaški obali, približno 10 km odaljeno od mesta Ploče. Kajtanje se je na Neretvi začelo že leta 2006 in odkrili smo ga prav Slovenci. Tam, kjer se reka izliva v morje, se je ustvarila velika sipina iz mivke, ki sega v morje skoraj kilometer in nudi veliko nizke stojne vode, katero potrebujemo, ko se uvajamo v kajtarski šport, prav tako pa so nad mirno “flat” vodo navdušeni vsi kajterji. V velikem zalivu se nahaja več šol, mi pa smo za tečaje kajtanja izbrali prav to lokacijo, saj je to najbolj izpostavljena točka, ki sega globoko na sredino zaliva in je zaradi tega tudi najbolj vetrovna pozicija. Nič podobnega ne najdemo v celotnem Jadranskem morju, zato v spomladanskih in poletnih mesecih, postaja vse bolj zaželjena destinacija, tako domačih kot drugih kajterjev s celega sveta. Zaradi svoje edinsvene lege med dolino reke Neretve in polotokom Pelješec je ena bolj vetrovnik lokacij za vse ljubitelje vodnih športov, kjer potrebujemo veter.

VETER

Najbolj pogost in znan veter je maestral. To je termičen veter, ki piha skoraj vsak dan v popoldanskih urah. Nastane zaradi temperaturne razlike med dnevom in nočjo. Ponoči se dolina reke Neretve in celina ohladijo, v dopoldanskih urah pa jo sonce začne zopet segrevati in se topel zrak nad dolino začne dvigati, nadomesti pa ga hladnejši zrak iz morja, posledica pa je zmeren, do močan veter, ki piha iz morja proti dolini. Pihati začne nekje od 12-13 ure dalje in na boljše dni piha čisto do večera, včasih tudi še v noč. Kadar se vreme nekoliko poslabša, je vetra maestral manj in se smer vetra obrne, ter začne pihati z južne smeri. Ta veter imenujemo jugo. Prvi dan je ponavadi nekoliko šibkejši, v naslednjem dnevu ali dveh, pa pridobi na moči in piha vse močneje, ter ustvari odlične pogoje za učenje kajtanja in navduši tudi tiste najbolj zahtevne kajterje. Tako imamo za kajtanje na Neretvi v povprečju 80-90% vetrovnih dni. Če kakšen dan vetra ni, pa si ga vzamemo za počitek ali ogled drugih znamenitosti v okolici.

NASTANITEV

Najbližja vasica kajt spotu na Neretvi je vasica Blace, kjer nas je nastanjenih večina kajterjev. Z avtom do spota potrebujemo le 5 min. Tam je dovolj apartmajev za najem, vendar pa so zaradi vse večje priljubljenosti lahko v poletnih mesecih kar napolnjeni, zato priporočamo da z rezervacijo le teh pohitite, da boste dobili željeno nastanitev. Za pregled ponudbe, lahko kliknete na naslednje povezave Booking Blace, Airbnb Blace, Smjestaj Blace, lahko pa si preprosto namestitev, kjer se vedno kaj dogaja, za ugodno ceno rezervirate v kajt hiši kjer smo nastanjeni mi. Cena nočitve na noč je že od 12 EUR dalje.

OSTALE AKTIVNOSTI

Kadar se na Neretvi ne kajta, so na voljo še ostale aktivnosti. V dopoldanskih urah, ko vetra ponavadi še ni, je zelo priljubljeno supanje. Voda je zelo mirna in nudi odlične pogoje za raziskovanje skritih zalivov in številnih otočkov v okolici. Priljubljeno je tudi supanje na Bačinskih jezerih, ki so odaljeni le nekaj kilometrov ali pa raziskovanje številnih vodnih kanalov, med nasadi mandarin. Po kanalih Neretve, se lahko na voden izlet in kulinarični dan odpravite tudi s čolnom. Prav tako vas bodo so čolnom odpeljali do otoka pelješac v mesto Ston, ki slovi po domači konobi z odlično ponudbo školjk. Kakšen brez vetroven dan, se da izkoristiti za ogled tunela izkopanega v hrib, ki je bil v času vojske JLA zaklonišče za podmornice. Nad njim bodo navdušeni tudi tisti z nekoliko več adrenalinskega priduha, saj se da tam dobro skakati v vodo. Tisti najpogumnejši lahko skočijo kar z 18 metrov višine. To je tudi dobro mesto za “slackline” ki se ga napne med sidrišči in se lahko sprehodite nad vodo. Na prost dan se lahko odpravite na ogled mesta Mostar, ki je odaljen le 1 uro, popoldne pa se lahko ohladite še pod naravnimi slapovi na jezerih Kravice.

KULINARIKA

V Blacah je na voljo več restavracij. Konoba Ante nudi vrhunsko ponudbo dalmatinske morske hrane. Dobre pice pripravijo v piceriji Azzuro, v Beach in Chill baru pa pripravijo hamburgerje in ostalo hrano, kjer se je prijetno zadržati tudi dlje v večer. Večkrat pa se na prave domače dalmatinske specialitete prijavimu k lokalnemu kuharju, ki poskrbi da nismo ne lačni ne žejni.

NOČNO ŽIVLJENJE

Če po dnevu preživetem na vodi, še niste preveč utrujeni, se zvečer lahko dobite s prijatelji na pijači v barih, kjer večkrat pripravijo tudi glasbo v živo. Za vikende pa se spet lahko vrnete na enega od spotov, kjer lahko zaplešete ob zvokih glasne glasbe, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji elektronske, ki s svojimi ritmi nekatere prepriča, da ostanejo tudi do sončnega vzhoda.

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali spodaj kliknete "Sprejmi", s tem soglašate.

Zapri